Paardenbloemsiroop: In eerste instantie niet iets wat ik zo snel zou nemen op het terras of wanneer ik bij iemand zou zijn, want ik vond het maar raar klinken, siroop van paardenbloemen. Maar toen ik bij mijn ouders in Noorwegen was, had mijn vader het idee om het toch te proberen. Helaas zat in het recept wat hij vond honing (niet vegan dus) en daarom besloot ik om een volledig vegan versie te gaan maken.

 

 

Wat heb je nodig?

 

 

    • 30 paardenbloemen

 

    • 1 liter water

 

    • 2 eetlepels maple siroop (of andere honing vervanger)

 

    • 1 sterrenanijs

 

    • 1 kaneel stokje

 

    • 500 gram suiker
paardenbloem siroop

How to make:

 

 

    • Pluk de paardenbloemen het liefst op een zonnige dag, maar zorg dat ze in iedergeval helemaal pen staan.

 

    • Verwijder (indien nog niet gedaan) alle steeltjes van de bloem (deze heb je niet nodig en zijn weer goed voor je composthoop)

 

    • Was de bloemen goed en doe ze met alle andere ingrediënten in een grote pan.

 

    • Zet de pan op het vuur en breng aan de kook.

 

    • Roer door de pan totdat alle suiker is opgelost (dit voel je doordat er dan geen zandachtige structuur meer in de pan zit)

 

    • Zet het vuur uit en laat 24 uur staan.

 

    • Steriliseer ondertussen een (ovenbestendige) glazen fles door hem 10 minuten in de oven te verwarmen op 100 graden.

 

    • Neem een tweede pan (of grote bak) en span hier een notendoek of schone thee doek over (doe dit niet te strak. Dit is handig om met z’n tweeën te doen indien mogelijk)
    • Giet de siroop in de andere bak en knijp de noten- / theedoek goed uit zodat je echt alle siroop goed opvangt.
    • Doe de siroop in de gesteriliseerde fles en bewaar hem in de koelkast. 

Je kunt nu de siroop gewoon gebruiken als ranja, klein laagje in een glas/kan doen en aanmengen met

 

Let op! De siroop is ongeveer 2 weken houdbaar indien in een gesteriliseerde fles en in de koelkast bewaard, maar onthoud: Kijk ruik en proef eerst bij twijfel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *